Du kan skicka dokument, paket, pallar och container.
Erbjudanden visas tydligt så att du kan välja den bästa lösningen för dig.
Välj det bästa alternativet och köp din fraktetikett/AWB.
Många gånger kan det vara en god idé att boka frakt innan man besöker ett ombud som tar hand om själva försändelsen. Då kan man beräkna kostnaden för transporten, skriva ut fraktsedel och förbereda försändelsen. Man betalar online och sedan är det bara att lämna in paketet till ett ombud. Olika fraktbolag har olika ombud. Du hittar oftast Postnord i livsmedelsaffärer, medan du hittar DHL och Schenker på bensinstationerna.
Dachser och UPS arbetar i större utsträckning med företagspaket, men skickar också till privata adresser. Någonting som blivit mycket populärt på senare tid är de så kallade paketskåp. Aktörer som Budbee och Instabox ebjuder frakt till dessa paketskåp och mottagaren kan enkelt och smidigt besöka skåpet, knappa in sin personliga kod och hämta ut paketet.
Det är skillnad på om man ska frakta en hårtork eller någonting av stort värde, exempelvis en vigselring. Beroende på vad man ska frakta, bör man se över vilka alternativ som finns. Om man fraktar värdefullt innehåll bör man alltid välja ett spårbart paket. Det innebär att man för ett spårningsnummer och kan följa leveransen från början till slut.
Fraktbolagen erbjuder också försäkringar: Postnord erbjuder till exempel alla sina kunder att försäkra värden på upp till 2.000.000 kr. Man betalar då en premie baserad på värdet av det man skickar. Skulle någonting hända med försändelsen och den kommer bort, får man alltså ersättning via försäkringen.
Schenker har ett liknande upplägg men har en övre gräns på 50.000 kr när det gäller värdet på försändelsen. Även här ska försändelsen lämnas in hos ombud och skickas med spårning.
Om man skickar personlig information, som man absolut inte vill att någon obehörig ska få ta del av, är det lämpligt att skicka ett rekommenderat paket. Ett rekommenderat paket får enbart hämtas ut av mottagaren personligen, som alltid måste legitimera sig. Man kan alltså inte skicka ett ombud att hämta försändelsen åt en.
Företag och privatpersoner som skickar många paket per månad vill så klart ha så billig frakt som möjligt. Som vi varit inne på tidigare så varierar priserna beroende på vad paketet väger, osv. Är man ett större företag som skickar många paket, rekommenderar vi att man inleder förhandlingar om ett fastprisavtal med fraktbolaget. Företag som säljer produkter online och skickar 100-tals försändelser varje dag, brukar ha fasta tider för upphämtning, då fraktbolaget kommer och hämtar alla de paket som ska skickas. Då kommer fraktbolaget vid ett visst klockslag, så att företaget kan planera sina orders och även meddela sina kunder vad senaste klockslag för order är, om det ska skickas samma dag.
Du kan beställa frakt direkt via alla de stora fraktbolagens webbsidor. DHL, Dachser, UPS, Postnord, TNT, Schenker och många fler, har jobbat hårt för att göra det så enkelt som möjligt för dig som behöver boka frakt att göra så. Genom att fylla i vart du skickar från och till vilken destination du ska skicka till, får du fram vilket alternativ som ger billigaste frakt inrikes inom Sverige.
Det är relativt enkelt idag att jämföra olika fraktbolag för att se vem som erbjuder billigast frakt. Tänk dock på att du kan behöva åka en bit till ombudet för att lämna in din försändelse. Räkna även på vilka transportkostnader du har för detta.
Att skicka paket inom Sverige kostar mellan 100-200 kr, om det är ett standardpaket och väger mindre än 2 kg. Sedan ökar kostnaden ju mer paketet väger. Postnord erbjuder också möjligheten att skicka brev. Kostnaden är då 66 kr för ett brev under 1 kg. Tänk dock på att du inte får någon spårbarhet om du skickar brev. Därför ska du aldrig skicka värdefulla saker i ett brev. Om brevet kommer bort kan du inte ta reda på vart det tagit vägen.
Att frakta inom Sverige är billigare än att skicka paket utomlands. Billigaste frakt inrikes hittar du generellt genom att använda dig av de fraktbolag som är etablerade över hela Sverige. Dessa är Postnord, DHL, Schenker. Även UPS och Dachser har så kallade access points, vilket kan vara en kiosk eller liknande, där man kan hämta och lämna paket. Sedan har vi de så kallade paketskåpen som syns på allt fler platser runt om i Sverige. I dessa skåp kan man inte bara hämta ut paket, utan också lämna. Då måste försändelsen först ha registrerats på paketskåpets hemsida.