DHL servicepoint + DHL ombud

DHL erbjuder många olika fraktalternativ, både om du vill skicka paket inom Sverige, inom Europa eller till resten av världen. Om du vill skicka paket med DHL, eller hämta paket som skickats till dig, måste du antingen bege dig till en så kallad servicepoint eller ett ombud. Här guidar vi dig till hur du ska göra för att skicka och ta emot paket med DHL.

Hur skickar jag paket med DHL?

För att skicka ett paket eller någon annan typ av försändelse med DHL är det bäst att först besöka deras hemsida. Där finns information om leveranstider, priser, tilläggstjänster och annat som kan vara bra att veta. Du kan också skapa ett konto på hemsidan för att göra det smidigare att skicka paket i fortsättningen. När du har hittat ett fraktalternativ som passar dig kan du genomföra betalningen för frakten direkt på nätet, och sedan skriva ut en fraktsedel som du klistrar fast på paketet. Du får själv paketera försändelsen, eftersom DHL inte säljer eller erbjuder något eget emballage. När ditt paket är färdigt kan du lämna in det hos ett DHL ombud eller på en DHL service point, som ofta är belägna i bensinmackar, kiosker och mataffärer. 

Hur hämtar jag paket från DHL?

På DHLs hemsida går det att spåra ditt paket för att se var det befinner sig just nu. Om du ser att det anlänt till en DHL servicepoint eller ett ombud kan du bege dig dit för att hämta ut det. Tänk på att ta med legitimation och eventuell avi som skickats till dig via sms eller mail. Där anges också hos vilket ombud ditt paket finns att hämta ut. Oftast levereras det till det ombud som ligger närmast din bostad. Vanligen betalar du ingenting när paketet hämtas ut, men om du har köpt varan online och säljaren har begärt varuefterkrav innebär det att du betalar för varan direkt hos ombudet för att kunna hämta ut paketet.

Annat att tänka på

Om du ska ta emot ett paket från ett land utanför EU, eller skicka paket till sådana länder, måste du tänka på att paketet kommer att passera landets tullverk. Om det då överstiger ett visst värde kan du behöva betala tull och moms innan du kan hämta ut paketet. Det handlar oftast om ganska höga priser. Om paketet innehåller förbjudna varor kan det också konfiskeras av tullen. Därför är det viktigt att du tar reda på vad du får skicka till olika länder och vad du får beställa till Sverige redan innan du ska skicka ditt paket eller beställa någon vara online från ett land utanför EU.