Så här kontrollerar du din internationella frakt

Allt fler svenska företag har börjat importera och exportera varor mer och mer. En marknad som tidigare reserverats för stora multinationella företag har nu blivit medlem av allmänheten. Detta är inte minst tack vare Internetens framkomst, men framför allt också på grund av de många möjligheterna till internationell frakt.
När företag börjar sälja och köpa varor utomlands, möter de ofta 3 problem. Tullklarering av varor på både import – och exportsidan, instabila leveranstider och därmed otillfredsställda kunder och affärspartners, och sist men inte minst stora fraktpriser. Här har vi försökt att komma med en liten artikel så att du blir mer medveten om vad du behöver vara medveten om när du handlar utomlands.

Förtullning

TNT priser

Tullklarering är den heliga graden när det gäller administrativa tidsprövare. Problemet med tullklarering är att det ofta skiljer sig från land till land. Böterna är dyra, men böterna är ofta inte så dyra som priset på en försenad produkt i fast form – eller helt avvisad. Det skapar dåliga kundrelationer, stora administrativa problem och det kan överraska dig den mest utbildade återförsäljaren.
Ofta kan du få ditt fraktföretag att stå för tullklarering. Om du till exempel använder TNT för utlandsförsändelse kommer de i många fall att kunna hjälpa till med tullklareringen av dina varor. Det kan lindra bördan för dig rent administrativ, men garanterar också att dina varor i allmänhet kommer fram.

Leveranstidor

Om du bara har sålt hushållsartiklar – och i vissa fall till våra svenska och norska grannar brukar vi vara vana vid att leveranstiderna är ganska snabba. Detta är dock inte alltid fallet med främmande frakt. Problemet uppstår om du använder en fraktman som har begränsad tillgång till utlandet. Det kan vara att företaget bara har en veckovis flyg till exempelvis Kina – eller kanske inte har ett flygplan. Då är du tvungen att använda sjöfart, vilket ofta är billigare – men å andra sidan, betydligt långsammare. Om du använder ett större företag som UPS för att stå för sin frakt, öppnar det också många fler internationella rutter i de allra flesta fall. Nu är de inte ensamma med sina egna vägar. Ovannämnda TNT Sverige har även sina egna vägar på både sjö- och flygfrakt och kan erbjuda 5 veckovisa flygningar med flyg. Detta säkerställer att du alltid har möjlighet att skicka ditt paket snabbt och effektivt.

Priser
Självklart, ju längre ett paket skickas bort, desto dyrare blir det. Och det är också klart att välja de som redan har en infrastruktur i form av flyg- och fraktvägar betala lite extra. Dessa tilläggstjänster måste betalas på ett eller annat sätt. Men vad du behöver titta på är vad som verkligen kostar dig om saker inte är okej. Hur dyrt är det värsta fallet för dig?

Om du till exempel har en maskinfabrik och behöver delar och delar som skickas runt om i världen, kan en timme – eller i vissa fall en hel dags viloläge – kosta mycket mer än frakten – och hur är det med en vecka? Då kommer plötsligt det att finnas några andra belopp. Därför är det ibland värt att betala lite mer för frakten, i gengäld, för att se till att sakerna fortskrider som de borde. Oavsett om du har levererat varor med TNT priser eller andra fraktföretag, kan du alltid kontakta oss för de bästa priserna. Med vår online-kalkylator har vi gjort det väldigt lätt att hitta de bästa priserna – men om du behöver något som vår kalkylator inte är gjord för, så erbjuder vi också vi kan hjälpa dig personligen. Här kan vi också hjälpa till med råd så att vi kan avgöra om vi betalar extra för speciella tjänster.